Kako animirati dijete da jede?

Kako animirati dijete da jede?

Kako animirati dijete da jede?

Mnoga roditeljska pitanja upućena pedijatrima i psiholozima započinju rečenicom: “Moje dijete ne želi jesti bilo kakvu hranu niti želi jesti u vrijeme predviđeno za dnevne obroke…”

Dakle, ako je to slučaj i kod tvog djeteta, kao što vidiš, niste sama.

Što je uzrok djetetova odbijanja hrane?

Je li moguće da tvoje dijete ne voli 90% hrane ili pak je možda problem u njegovim navikama? Situacija je sljedeća. Dijete se između prve i treće godine uči snalaziti u svijetu, komunicirati, ali i preuzimati kontrolu nad pojedinim područjima svoga života pa tako i prehrane. Zapravo, upravo je prehrana teritorij gdje će dijete najprije početi izražavati svoje želje te će ti to i jasno pokazati. U nekim slučajevima djetetove navike mijenjaju se toliko brzo da ono doslovce «preko noći» počinje odbijati hranu koju je dosad voljelo jesti.

Tome svemu nikako ne idu u prilog situacije kada dijete uz roditelje, odgajaju i bake i djedovi, što je danas zbog sve dužeg ostajanja na poslu čest slučaj. «Baka servis» mnogo je popustljiviji od roditeljskog te dijete kod bake i djeda najčešće dobiva one namirnice koje samo bira, iako možda nisu najzdravije. Pritom mislimo na razne mesne prerađevine, poput salama i hrenovki, zatim na voćne jogurte koji su bogati šećerima, kao i na slatkiše općenito. Drugim riječima, dijete kod bake jede ono što mu je ukusno (a šećeri to svakako jesu) pa kod kuće nema apetita ili ponovo traži tu namirnicu.

Kako pristupiti djetetu da zavoli jesti i zdrave namirnice?

Vjerojatno znaš već iz iskustva da dijete najbolje jede kad je gladno. Dakle, nemoj stalno trčati za njime s tanjurom i žlicom. Svakako pazi da djetetu ne držiš prodike, jer će tim više povezivati prehranu s nečim neugodnim.

Dobro znaš da bismo tijekom dana trebali imati tri veća obroka te dva međuobroka. Ako tvoje dijete nije beba koja ima potrebu za češćim hranjenjem, navikni dijete na pet obroka dnevno.

Tijekom pripreme tih obroka, uključi dijete u proces. Mališani su jako znatiželjna bića i rado će pomoći u pripremi, osobito ako to zajedno pretvorite u dobru zabavu. Nareži voće, na primjer, na sitnije dijelove te sa svojim klincem napravi zanimljive kreativne oblike. Vjeruj, dijete će sve smazati s tanjura dok si rekla keks ;).

Da, djeca ne vole brokulu i kupus!

Ono što nas nažalost nisu učili u školama je činjenica da se okus gradi tijekom života, ali se isto tako i s vremenom mijenja. Većina djece, na primjer, ne voli brokulu ili kupus. No, objašnjenje je zapravo prirodne naravi! Naime, budući da djeca intenzivnije osjećaju gorkaste okuse, odmah će odbaciti takve namirnice jer ih njihovo nesvjesno povezuje s nečim otrovnim i pokvarenim.

Takve namirnice jednostavno djetetu ponudi na posebnom tanjuru. Neka ih proba! S vremenom će povezati okus i naviknuti se. Nemoj odustajati nakon prvog «ne», ali nemoj niti previše inzistirati. S vremenom će sve doći na svoje.

I za kraj, od zdravog voća i povrća nemoj odustati, ali nemoj djecu lišiti niti njihove omiljene hrane. Ako je dijete izrazilo želju da će doručkovati tost,  napravi ga od kruha s cjelovitim žitaricama, a u njega ubaci komadiće rajčice ili zelene salate. Kreni s manjim dozama zdravog koje ćeš postepeno povećavati. Dijete će se tako s vremenom naviknuti na zdraviju prehranu, a da neće ni primijetiti.

Naravno, od velike pomoći kod privikavanja novim prehrambenim navikama bit će zanimljivi set za jelo i podmetači, a njih možeš potražiti na našem web shopu 😉

Odgovori